بانک اطلاعات کابل ایران
بانک اطلاعات کابل ایران
رنگ بندی سیم و کابل برق

استاندارد رنگ بندی سیم و کابل برق

با توجه به کاربرد های سیم و کابل در صنعت برق، شناسایی آنها امری مهم و ضروری است، استاندارد رنگ بندی سیم و کابل برق در سیم کشی ساختمان نکته مهمی است که باید به آن توجه شود.

استاندارد های مختلفی برای شناسایی سیم ها و کابل های برق وجود دارد، یکی از مهم ترین شاخص های شناسایی سیم برق استاندارد رنگ سیم می باشد. چرا سیم های برق، رنگ بندی مختلفی دارند و معنای این رنگ ها بندی ها چیست؟ جز معدود سوالاتی است که برای افراد پس از رویاروی با کابل های برق، در ذهن او نقش می بندد. در ادامه مقاله به توضیح کد بندی های رنگ سیم و کابل ها در ساختمان سازی می پردازیم.

کابل برق رنگی

کابل های برق رنگی مجموعه از سیم های مسی که مسئول جریان برق الکتریسته هستند، روی آنها با روکش پلاستیکی پوشیده شده است. این سیم ها از نظر رنگ و کاربرد با یکدیگر متفاوت هستند. در هنگام خرید و استفاده این سیم ها باید دقت کافی به خرج دهید.

رنگ بندی سیم و کابل برق

کد های رنگ سیم و کابل برق

برای شناسایی رنگ بندی سیم و کابل برق تک رشته ای روش های مختلفی وجود دارد. کد رنگ های مربوط به سیم و کابل ها را به طور کامل توضیح می دهیم با ما همراه باشید.

سیم برق سیاه

در رنگ بندی سیم و کابل برق، سیم های رنگ مشکی جزو اصلی ترین سیم ها هستند که در هر مداری وجود دارند. کاربرد اصلی  این سیم ها اتصال در مدارهای مختلف است که باعث انتقال جریان الکترنیکی به سوییچ های متصل به مدارها می شوند.

سیم برق قرمز

کاربرد سیم های قرمز تا حدودی شبیه به سیم برق های مشکی است. این سیم ها بیشتر در مدار های که جریان الکتریکی 220 ولتی دارند به کار برده می شوند.

سیم برق قرمز برای وصل کردن سنسور دود به برق خانگی مناسب است، چرا که قدرت حمل جریان الکتریسیته سیم های قرمز بیشتر از سیم های دیگر است. سیم های با رنگ بندی قرمز بیشتر به همراه سیم های مشکی به کار برده می شوند و یا ممکن است دو سیم قرمز در کنار هم قرار بگیرند.

برای آگاهی بیشتر مطالعه مقاله تفاوت سیم و کابل پیشنهاد می شود.

رنگ بندی سیم و کابل برق

سیم برق آبی و زرد

این نوع سیم ها معمولا برای جریان الکتریسیته مورد استفاده قرار می گیرند. اما سیم های زرد و آبی در پریز برق ها از طریق دو شاخه ها جریان برق را انتقال می دهند، به کار گرفته نمی شوند.

یکی دیگر از کاربردهای سیم برق آبی اتصال نقاله ها به سوییچ های سه راهی یا دو راهی است.

سیم برق سبز

سیم های سبز معمولا برای انتقال انرژی الکتریکی به سطح زمین استفاده می شوند. طراحی این سیم ها به گونه ای است که به راحتی می توانند فشار قوی برق را به زمین انتقال دهند و آن را خنثی کنند. سیم های رنگ سبز فقط قابلیت این را دارند که به سیم های سبز رنگ متصل شوند.

سیم برق سفید و خاکستری

در صنعت برق، سیم های با رنگ خاکستری به چشم می خورد. سیم های سفید و خاکستری خنثی هستند. در واقع همان سیم های نول هستند که فشار برق قوی و ولتاژ بالا را به سایر مدار های مجاور انتقال می دهند. برای این کار بیشتر از سیم برق سفید رنگ استفاده می شود.

برای آگاهی بیشتر مطالعه مقاله کابل مسی پیشنهاد می شود.

رنگ بندی سیم و کابل برق

استاندارد رنگ بندی سیم و کابل برق

به طور کلی دو نوع استاندارد برای تولید و رنگ بندی سیم و کابل برق وجود دارد، که شامل iec 60227 و isiri 607 است. طبق این استاندارد های جهانی، سیم های کابل به انواع مختلفی مانند سیم کابل تک رشته، سیم کابل دو رشته و سیم کابل سه رشته تقسیم می شود. استاندارد هر یک از آنها با یکدیگر متفاوت است:

استاندارد رنگ بندی سیم و کابل برق تک رشته ای: این نوع سیم ها رنگ بندی خاصی را مد نظر ندارند اما بیشتر اوقات از سیم های رنگ مشکی استفاده می شود.

استاندارد رنگ بندی سیم و کابل برق دو رشته ای: این نوع از سیم ها محدودیتی در رنگ بندی ندارند اما بیشتر اوقات از سیم ها نول با رنگ آبی یا قرمز استفاده می شود.

استاندارد رنگ بندی سیم و کابل برق سه رشته ای: در این استاندارد تمامی کابل ها آرت هستند، که به صورت رنگ زرد، سبز، آبی، قهوه ایی و سیاه در کنار هم هستند. ممکن است این رنگ بندی به صورت طوسی، سیاه و قهوه ای اجرا شود.

استاندارد رنگ بندی سیم و کابل برق چهار رشته ای: در رنگ بندی سیم و کابل برق چهار رشته ای قرار گرفتن رنگ ها به صورت زرد، سبز، طوسی، سیاه و قهوه ای است.

استاندارد رنگ بندی سیم و کابل برق پنج رشته ای: در این نوع هم دو رنگ بندی دیده می شود: زرد، آبی، سبز، مشکی، قهوه ای و طوسی یا قهوه ای، آبی، طوسی، مشکی در کنار هم قرار می گیرند.

سیم ارت چه رنگی است؟

سیم ارت یا سیم اتصال به زمین برای حفاظت از برق گرفتگی و آتش سوزی و ایجاد ایمنی در ساختمان هنگام نصب و کاربرد وسایل برقی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سیم که در لوازم الکتریکی از خروجی دستگاه به زمین متصل می‌شود.

با توجه به رنگ بندی های مختلف و تنوع سیم ها، شناسایی سیم ارت توسط افراد دشوار است. در حالت کلی، سیم ارت با رنگ های سبز و زرد مشخص می شود. البته بیشتر مواقع از سیم های با رنگ سبز استفاده می کنند و می توان گفت استاندارد اصلی این سیم ها رنگ سبز است.

برای آگاهی بیشتر مطالعه مقاله انواع کابل ضد حریق (ویژگی و کارایی آن) پیشنهاد می‌شود.

رنگ بندی سیم و کابل برق

رنگ سیم های مثبت و منفی

افراد برای کار در صنعت برق باید بتوانند سیم های مثبت و منفی را از یکدیگر تشخیص بدهند. طبق استاندارد سیم کشی، سیم های منفی با رنگ سیاه و سیم های مثبت با رنگ سفید مشخص می شود.

تشخیص رنگ سیم فاز و نول

سیم های نول معمولا با رنگ های خاکستری و سفید مشخص می شوند. رنگ قرمز برای سیم های فاز استفاده می شود.

در این مطلب رنگ بندی کامل سیم ها را مورد بررسی قرار دادیم. علاوه بر این روش، استاندارد های دیگری برای تشخیص سیم ها وجود دارد که نیازمند تخصص بالایی دارد.

ویکی کابل، بانک جامع اطلاعات سیم و کابل

ویکیکابل، بانک جامع اطلاعات سیم و کابل ایران است که با توسعه صنعت عظیم سیم و کابل، می‌خواهد با بهترین نحو و امن‌ترین شرایط اطلاعاتی در این زمینه در اختیار تولیدکنندگان، توزیع کنندگان، نمایندگان و بسیاری از شرکت‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های فعالی که در این راستا فعالیت دارند، قرار دهد.
همچنین می توان بیان کرد که ویکیکابل، بانک جامع اطلاعات سیم و کابل ایران است که در اداره ثبت شرکت‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های ایران و ثبت شرکت‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های مادرید در سطح جهانی به ثبت رسیده بر آن است تا محیطی ساده، سالم و صمیمی را برای فعالان این صنعت به ارمغان آورد.
 
برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با ویکیکابل در تماس باشید.
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *