سیم کشی برق فرایندی از اتصال هادی ها به تجهیزات الکتریکی است.
همچنین سیم کشی برق مجموعه ای از هادی های فاز و خنثی است که به صورت گروهی برای تامین برق یک مکان نصب می شوند و از یک وسیله حفاظتی منشأ می گیرند.
چهار نوع سیم کشی برق در کار تأسیسات برق وجود دارد.
- سیم کشی برق حلقه ای
- سیم کشی برق شعاعی
- سیم کشی برق نهایی
- سیم کشی برق توزیعی
برای آگاهی بیشتر مطالعه مقاله آشنایی با انواع کابل پیشنهاد میشود.

انواع سیم کشی برق
در ادامه چهار نوع تعریف سیم کشی برق به طور کامل توضیح داده شده است.
1- سیم کشی برق حلقه ای
سیمکشی برق از نوع حلقهای است که از یک دستگاه محافظ متصل میشود، از ناحیهای که قرار است تامین شود (از طریق پریزهای مناسب، پریزهای فلکس سوئیچ و غیره) اجرا میشود و به همان وسیله محافظ بازمیگردد.
بنابراین تشکیل یک حلقه پیوسته الکتریکی سیمکشی برق از نوع حلقهای باید به مناطقی در یک محل ارائه شود که میتواند از نظر اقتصادی توسط چند دستگاه که از کابل مشترک تغذیه میکنند و در یک حلقه مرتب شدهاند، از یک قطع کننده مدار روی تابلوی توزیع نهایی استفاده کنند.
این روند به ویژه در جایی مناسب است که انتظار می رود دستگاه ها در ساعات مختلف روز کار کنند. سیم کشی حلقه ای معمولاً در اتاق خواب، اتاق نشیمن، آشپزخانه (به جز لوازم اصلی مانند اجاق گاز)، مناطق اداری و پارتیشن بندی شده نصب می شود.
2- سیم کشی برق شعاعی
سیم کشی که در یک پیکربندی «موازی» یا «شاخه ای» که از یک دستگاه محافظ سرچشمه می گیرد، به ناحیه ای که قرار است عرضه شود، متصل می شود.
سیم کشی برق شعاعی باید برای وسایل بزرگ، به ویژه آنهایی که در حال کار مداوم یا تقریباً مداوم هستند و یا آنهایی که برای ایمنی یا سایر عملکردهای اولویت دار در یک محل اهمیت دارند، ارائه شود. برای مثال می توان به پمپ های اصلی آب، واحدهای تهویه مطبوع، آبگرمکن، گرمایش اتاق، هشدارهای آتش سوزی یا مزاحم، اجاق گاز و اجاق اشاره کرد.
3- سیم کشی برق نهایی
یک سیستم سیم کشی که به صورت مستقیم وسایل برقی را تامین می کند (معمولاً از طریق پریز، پریزهای فلکس سوئیچ، جداکننده، گل رز سقفی و غیره). اندازه سیم کشی برق نهایی باید مطابق با بار متصل در هر مدار باشد.
4- سیم کشی برق توزیعی (سیم کشی اتصال بین تابلوهای توزیع)
تعداد سیمکشیهای شعاعی و سیمکشی حلقهای نصبشده در یک محل باید قابلیت دسترسی، قابلیت نگهداری و ایمنی سیستم را در آینده در نظر بگیرد و در عین حال میزان قطع برق را در مناطق سرویسدهی شده محدود کند. مدارهای تامین کننده آشپزخانه نباید برای تامین هیچ منطقه دیگری استفاده شوند.
با این حال ممکن است سیم کشی روشنایی سقف از آشپزخانه در مناطق دیگر رایج باشد. برای اماکن خانگی، تمام سیمکشیهایی که یک اتاق را تأمین میکنند باید در یک فاز باشند، به غیر از آشپزخانهها و روشنایی سقف.
برای آگاهی بیشتر مطالعه مقاله کابل چیست؟ پیشنهاد میشود.

دسته بندی مدار در سیم کشی برق
با توجه به نقشه های الکتریکی، سه نوع دسته مدار در سیم کشی برق وجود دارد که عبارت است از:
- مدار (غیر از مدار اعلام حریق یا روشنایی اضطراری) که در LV کار می کند.
- مداری (غیر از مدار اعلام حریق یا روشنایی اضطراری) که تجهیزات مخابراتی (مانند تلفن، هشدارهای مزاحم، انتقال داده، زنگ تماس و غیره) را تامین می کند.
- مدار اعلام حریق یا روشنایی اضطراری
رنگ بندی کابل ها در سیم کشی برق
به طور کلی می توان بیان کرد که رنگ قرمز، زرد و آبی سه فاز مدار الکتریکی هستند. سیاه رنگ خنثی است. سبز با زرد، زمین محافظ مدار الکتریکی است.
رنگ کابل ها از لحاظ سیستم الکتریکی عبارت است از:
AC ـ سیستم (سیستم جریان متناوب)
3 فاز: قرمز، زرد، آبی
خنثی: مشکی
زمین محافظ: سبز
زمین محافظ ـ خنثی: سبز، زرد
DC ـ سیستم (سیستم جریان مستقیم)
قطب مثبت (+): مشکی
قطب منفی (-): آبی (سفید)
از هادی های آلومینیمی و مسی در کابل های برق استفاده می شود؛ اما بیشتر در تاسیسات الکتریکی از هادی مسی استفاده می کنند. اندازه کابل معمولی بین 1 میلی متر مربع تا 400 میلی متر مربع است.
انتخاب عایق بستگی به دما و شرایطی مانند قابل اشتعال، انفجار یا عادی دارد. به طور معمول از دو نوع عایق برای کابل ها استفاده می کنند. آنها پلی اتیلن متقاطع و پلی وینیل کلراید هستند. در خط انتقال و توزیع معمولا کابل های UG عایق (زیر زمین) کاربرد دارد.
برای آگاهی بیشتر مطالعه مقاله برچسب گذاری سیم چیست؟ پیشنهاد میشود.
